Blog

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Ingredients

  • 500 g vepřové plece
  • 250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček)
  • 5 vajec
  • 1 chlebíčková veka
  • 1/4 l mléka
  • svazek petrželky
  • čerstvé kopřivy a další jarní bylinky (pažitka, cibulová nať atd.)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Instructions

  1. Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, opatrně promícháme a necháme nasáknout. Vepřové maso uvaříme (asi 1–1,5 hodiny) s 10ti kuličkami pepře a s česnekem.
  2. Odděleně uvaříme i uzené. Po vychladnutí obou mas je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou nebo vepřovým vývarem.
  3. Kostičky veky, maso, cibuli i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme do požadovaného tvaru.
  4. Na povrch ještě naklademe kousky másla a upečeme v předehřáté troubě (200°C) dozlatova.
  5. Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku nebo na spaření kopřiv.
http://napeceno.cz/blog/