Velikonoční nádivka
Ingredients
- 500 g vepřové plece
- 250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček)
- 5 vajec
- 1 chlebíčková veka
- 1/4 l mléka
- svazek petrželky
- čerstvé kopřivy a další jarní bylinky (pažitka, cibulová nať atd.)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- máslo
- sůl
- pepř
Instructions
- Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, opatrně promícháme a necháme nasáknout. Vepřové maso uvaříme (asi 1–1,5 hodiny) s 10ti kuličkami pepře a s česnekem.
- Odděleně uvaříme i uzené. Po vychladnutí obou mas je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou nebo vepřovým vývarem.
- Kostičky veky, maso, cibuli i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme do požadovaného tvaru.
- Na povrch ještě naklademe kousky másla a upečeme v předehřáté troubě (200°C) dozlatova.
- Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku nebo na spaření kopřiv.